Olav Duuns forfatterhjem

Klikk på her for å komme til olavduun.no

- en perle i Holmestrand og Vestfold
 
Olav Duun (1876 - 1939) kom til Holmestrand som lærer i 1908. Duun hadde da debutert som forfatter året før. Duuns mest kjente romanverk er Juvikfolke, Medmenneske og Menneske og Maktene. Duuns kone het Emma og var fra Namdalen slik også Olav Duun var. De fikk en datter, hun ble født i 1910 og het Dagmar. Dagmar ble skuespiller og giftet seg med Einar Engebretsen. Dagmar fikk ingen barn.
Duun var lærer på Ramberg skole, som den gang lå nede på gamle Sørlandske (E18). Skolen er i dag tatt godt vare på av kulturminneforeningen Reidvintunet i Hillestad. Reidvintunet arrangerer mange fine tilstelninger gjennom året og bruker Ramberg skole i disse sammenhengene. Reidvintunet har også åpent i sommerhalvåret.

Omvisninger:
Vi tar i mot firmaer, foreninger og grupper for omvisning hele året. Om ønskelig serverer vi også kaffe og Emmas eplekake.
Omvisningen tar fra 30 - 60 minutter, alt etter hva gruppen ønsker.

Kontakt:
Styret for Olav og Emma Duun stiftelse,
Leder Arnfinn Horne Johansen, tlf. 950 06 664 eller 33 05 62 71.
E-post: arhojo@hotmail.com
eller

styremedlem Erling Sørli
tlf 482 02 771
E-post: erling.sorli@lierskolen.no

Familien Duun levde et forholdsvis tilbaketrukket liv i Holmestrand og nærmeste naboer var nok litt nysgjerrige på denne lille familien oppe på Ramberg-fjellet. Inger Rogn Jacobsen, som var nærmeste nabo til Duunhuset har fortalt at fru Duun kom over med en favn med Georginer fra egen hage da Inger stod til konfirmasjon: det satte konfirmanten veldig pris på og er et kjært minne. Ellers så kunne naboer fortelle at det var lite prat over gjerdet med familien Duun, men elevene ved Ramberg skole hadde mang en prat med læreren på vei ned og oppover Rambergklova, til og fra skolen.
Oscar Lagerløv som bodde i Hagemannsveien 7 på Dunkebekk var forfatterens nærmeste venn. Det var mangt et selskap både på Dunkebekk og i Olav Duuns vei 20 på Ramberg. De feiret fødselsdager og høytider sammen. Fisketurer både i Frebergsvika, Eliashølet og Bjerka ble det også mye av. Når Duun fikk makrellfeber var det bare å fyre opp sjekta.
Stiftelsen har fått kjennskap til mange lokale historier fra forfatterens liv i Holmestrand, historier som er fortalt av hans elever, forlaget, familien Lagerløv, familien Duun, naboer og andre. Sivert Fløttum gjorde et godt arbeid med å snakke med tidligere elever og gå gjennom kommunens arkiv.
Forfatterhjemmet har siden 1973 blitt tatt vare på av en stiftelse og med midler fra Sparebankstiftelsen, Anders Jahres stiftelse, krisepakkemidler fra regjeringen, Holmestrand kommune og Olav og Emma Duuns stiftelse er hjemmet og eiendommen i dag godt vedlikeholdt. I 2010 ble to av rommene i 2. etg. tilbakeført til det opprinnelige, samt en god del råte fjernet.

Mer informasjon finner du på www.olavduun.no
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar